Hacettepe Üniversitesi Teknokent İnovasyon 2011 Sonuçlandı

Ekleme Tarihi 4.05.2013

Teknovasyon 2011 Ödül Töreni, Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi Kültür Merkezi'nde 10 Mayıs 2011 tarihinde düzenlendi.

 Teknovasyon 2011 Ödül Töreni, Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi Kültür Merkezi'nde 10 Mayıs 2011 tarihinde düzenlendi.

Ödül Törenine Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. H. Selçuk Geçim, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Hacettepe Üniversitesi’nde görev yapan Dekanlar, akademisyenler ile Pfizer – Dünya Gelişen Pazarlar Medikal ve İlaç Geliştirme Birimi Başkan Yardımcısı Dr. Sam Azoulay, Pfizer –Türkiye Medikal Direktörü Dr. Turgay Aydınlar, Vimjo Genel Müdürü Ahmet Hakan Özgür, çok sayıda sanayici ve öğrenciler katıldı.


Ödül töreninin açılışında konuşma yapan Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. H. Selçuk Geçim, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Hacettepe Teknokent İnovasyon Proje Yarışması'na toplam 79 proje başvurusu yapıldığını ve bu projelerden 9’unun ödül kazandığını kaydetti.

Projelerin katılımcı kuruluşlardan bağımsız jüri üyeleri tarafından değerlendirildiğini ifade eden Geçim, üyelerin de çeşitli üniversitelerden ve kuruluşlardan alanında uzman isimlerden oluştuğunu belirtti.

Hacettepe Teknokent ve bölgede yürütülen projeler hakkında bilgi veren Geçim, Hacettepe Teknokent’in yüzde 100 doluluk oranıyla çalıştığını ve bölgede halen 124 firmada 300’ü aşkın proje üzerinde araştırma-geliştirme ve yazılım faaliyetlerinde 835 personelin çalıştığını, bu firmaların toplam cirosunun da 250 milyon TL'yi geçtiğini söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. H. Selçuk Geçim, üniversiteler, KOBİ’ler ve sanayi kuruluşlarında yürütülmekte olan uygulamalı çalışmaların destek ve teşvik edilerek ileri teknolojik ürün haline dönüştürülmesi sonrasında Türkiye ve dünya pazarında bilim ve insanlığın hizmetine sunulmasına katkı sağlamak amacıyla Hacettepe Üniverssitesi Teknokent A.Ş. tarafından “Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri-Fen Bilimleri ve Mühendislik” alanlarında İnovasyon Proje Yarışması düzenlendiğini kaydetti.

Hacettepe Teknokent A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili İlyas Yılmazyıldız da törende yaptığı konuşmada, “Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri” alanında düzenlenen proje yarışmasına Pfizer İlaçları Ltd. Şti.’nin ana sponsor olarak, “Fen Bilimleri ve Mühendislik” Proje Yarışmasına ise Vimjo’nun ana sponsor olarak destek verdiğini belirterek Hacettepe Teknokent İnovasyon Proje Yarışması’na önemli bir ivme kattığını ifade etti.

Yılmazyıldız, her yıl düzenledikleri Hacettepe Teknokent İnovasyon Proje Yarışması ile ileri teknolojik ürün geliştirilerek ekonomiye kazandırılmasına önem verdiklerini ve Türkiye’nin uluslararası pazarda hak ettiği yeri almasını amaçladıklarına dikkati çekti.

Proje Yarışması’na ana sponsor olan Pfizer ile Vimjo yetkililerine ve destek veren kuruluşlara teşekkürlerini ileten İlyas Yılmazyıldız, ödül kazanan projelere talep edilmesi halinde öncelikle KOSGEB Hacettepe TEKMER’de yer verilerek ürün haline dönüştürülmesinin destekleneceğini kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından bu yılki yarışmaya davetli konuşmacı olarak katılan Pfizer Dünya Gelişen Pazarlar Medikal ve İlaç Geliştirme Birimi Başkan Yardımcısı Dr. Salomon Azoulay ise firmalarının yürüttüğü projeler ve Türkiye'deki ortaklıklara ilişkin bilgiler verdi.

Yeni moleküller ile farklı ve yeni ilaçlar geliştirmenin ana amaçları olduğunu dile getiren Azoulay, bu amaçlarını hayata geçirmek için yalnız firma bazında değil, dünya genelinde pek çok ülkedeki araştırma merkeziyle ortaklıklar yürüttüklerini anlattı.

Ecza şirketlerinin ilaç geliştirmek için yaklaşık 800 milyon dolarlık kümülatif maliyet yaptıklarını aktaran Azoulay, şunları ifade etti:

''Ancak bir ürün için bu kadar yüksek rakamlar harcayarak o ürünü patentleyememek sürdürülebilir değildi. Bundan sonra hastalıklara odaklanmaya başladık ve ARGE birimlerimizin güçlenmesine karar verdik. 2012'ye kadar araştırma harcamalarımızı 9 milyar dolardan 7 milyar dolara indireceğiz. Bu şaşırtıcı gelebilir ama biz yatırımlarımızla beraber verimi artırıyoruz. Temel amacımız ARGE ve verimliliği artırarak yılda en az iki ürün çıkarmaya odaklanıyoruz. Kısaca maliyeti azaltıp verimi yükseltiyoruz.''

Pfizer'in ana amaçları arasında tüm coğrafyalar için gerekli aşılar üretmenin de yer aldığına işaret eden Azoulay, ayrıca ''hatasız tıp'' için hastaya özel ''terzi dikimi'' tedaviler geliştirmek istediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük 6. pazar olduğunu vurgulayan Azoulay, ayrıca ülkenin küresel pazarda 12. sıraya gelmesinin beklendiğini söyledi.

Daha sonra ana sponsorluğunu Pfizer'in üstlendiği “Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Proje Yarışması'nda derece giren proje sahiplerine Pfizer ödülleri, Pfizer Türkiye – Medikal Direktörü Dr. Turgay Aydınlar tarafından verildi.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Turgay Aydınlar şunları söyledi:

“2009 yılında başlattığımız Pfizer-Hacettepe Teknokent Ar-Ge işbirliği ilaç, aşı, yeni tedaviler ve teknolojilerin keşfine yönelik temel araştırma niteliğindeki çalışmaların başlatılması açısından büyük önem taşıyor. Ülkemizin sağlık alanında güçlü bir bilimsel kapasiteye sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu kapasitemizin dünyaya açılarak rekabet gücümüzün yükselmesi ve dünyada gelişen yeni teknolojilerin ülkemizde uygulanabilir olması için uygun bir inovasyon ortamının gelişmesi önemli. Bu seviyede de üniversite-endüstri ve devlet işbirliği en kritik konu. Hacettepe ile kurduğumuz Ar-Ge işbirliğiyle Pfizer ve Hacettepe bilim insanlarının dünya sağlığına hizmet edecek temel araştırma projeleri geliştirebilmelerini amaçlıyoruz. Hacettepe Teknokent’te, bu özgün yapıyı yürütmek üzere kurduğumuz Ar-Ge ofisi de dünya ilaç Ar-Ge ağı ve Hacettepe bilim insanları arasında bir köprü oluşturuyor. Ülkemizde inovasyonun gelişmesine verdiğimiz önem doğrultusunda Teknovasyon inovatif proje yarışmasının Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri alanında inovasyonu ödüllendiriyoruz."

“Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri” Proje Yarışması’nda Pfizer ödüllerini birincilikle, ''DNA Çip Tabanlı Tanı Platformlarının Geliştirilmesi'' isimli projeyle Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem ve ekibi kazandı.

İkinciliği ''Mesane Kanserinde BCG ve Mitomisin C Yüklü Katyonik Nanopartiküllerle İntravezikal Etkin ve Güvenli Tedavi'' isimli projeyle Doç. Dr. Erem Bilensoy ve ekibi kazanırken, üçüncü ''Hastaneler İçin İlaç ve Sarf Malzeme Otomasyonu ve Yönetimi'' isimli projesiyle MEDSAV Ltd. Şti'den Cem Türkmen ve ekibi oldu.

Öte yandan, ana sponsorluğunu Vimjo'nun üstlendiği “Fen Bilimleri ve Mühendislik “ Proje Yarışması’nda dereceye giren proje sahiplerine Vimjo ödülleri, Vimjo Genel Müdürü Ahmet Hakan Özgür tarafından verildi.

Özgür, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’de kişisel bakım kavramının en iyi şekilde anlatılması ve yerleşmesi için yaptığımız birçok atılımdan biri olan Teknovasyon 2011 ana sponsorluğuyla, teknoloji bazlı kişisel bakıma yönelik iş fikirlerinin ticarileştirilmesine destek olduklarını kaydetti.

Hacettepe Üniversitesi ailesiyle tanışmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Ahmet Hakan Özgür, “Bu anlamda ekonomik değer taşıyan proje, ürün ve fikirler Vimjo ile hayat buluyor. Yeni ürün veya teknoloji geliştiren, maliyet düşürücü projelerin hepsini hayata geçirmeye hazırız. Bu ve bundan sonraki bu tarz projelerde yer almaya devam edeceğiz. Vimjo ailesi olarak yeni fikirlerin her zaman yanındayız. Kişisel bakımda insan hayatını kolaylaştıran ve kişilerin sağlığını destekleyen projelerin en büyük destekçisi olmayı bundan sonraki yarışmalarda da hedefliyoruz.” diye konuştu.

"Fen Bilimleri ve Mühendislik” Proje Yarışması’nda birinciliği Bülent Atamer'in yürütücülüğünü yaptığı ''Toplam Organik Karbon Cihazı Geliştirilmesi'' isimli proje kazandı.

"Optik Ayırıcı'' projesiyle Prof. Dr. Özcan Yıldırım Gülsoy ikinci olurken, Yücel Demir de ''Kuzgun-1 İnsansız Havagemisi'' isimli projesiyle üçüncülük ödülünü aldı.

“Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri” alanına 37, “Fen Bilimleri ve Mühendislik” alanına 42 proje olmak üzere Teknovasyon 2011: Hacettepe Teknokent İnovasyon Proje Yarışması’na toplam 79 proje başvuru yapıldı. “Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri” alanında toplam 5 proje ödüle değer bulunurken, “Fen Bilimleri ve Mühendislik” alanında ise 4 proje ödül kazandı.

Her iki proje yarışmasında dereceye giren birinciye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye 5 bin TL ve mansiyon ödülüne ise bin Türk Lirası para ödülü verildi.

Ayrıca Hacettepe Teknokent İnovasyon Proje Yarışması’na ana sponsor olarak destek veren Pfizer ve Vimjo yetkililerine günün anısına birer plaket takdim edildi.