D-8 2. Sanayi Bakanları Zirvesi İstanbul'da gerçekleştirildi

Added Date 4.05.2013

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen “D-8 Sanayi Bakanları Zirvesi”ne, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TOBB Başkan Yardımcısı ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, D8 Genel Sekreteri Widi Pratikto, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ile D-8 Ülke Bakanları ve çok sayıda davetli katıldı.

 Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen “D-8 Sanayi Bakanları Zirvesi”ne, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TOBB Başkan Yardımcısı ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, D8 Genel Sekreteri Widi Pratikto, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ile D-8 Ülke Bakanları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Açılışta konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İstanbul'un, bundan 14 yıl önce, D-8'in kurulma sürecine de ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadığını kaydetti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, D-8'in kurulmasının, sadece o gün masada bulunan 8 ülkenin sosyal, siyasi ve ekonomik gücü açısından değil, dünya genelinde adalet, barış ve kalkınmanın sağlanması için de önemli bir adım olduğunu belirtti. Dünyadaki kaynakları adil bir şekilde paylaşmanın ve işbirliğinin, adaletin ve barışın hüküm sürdüğü bir dünya kurmanın mümkün olduğuna inandıklarını ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, insanlık tarihinin, özellikle son birkaç yüzyıldır, bu alanlarda ne yazık ki birçok olumsuz sahneyle dolu olduğunu söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Yalçıntaş ise, geniş kaynaklara ve potansiyele sahip D-8 ülkeleri arasında ekonomik potansiyelin ortak menfaatler doğrultusunda daha etkin kullanılması gerektiğini bildirdi. Yalçıntaş, D-8 Sanayi Bakanları Zirvesi'nin açılışındaki konuşmasında, Asya, Afrika ve Avrupa'ya yayılmış bir milyarı aşkın 'dinamik' nüfusun yanısıra, zengin doğal ve enerji kaynaklarına sahip, başta tarım ve turizm sahaları olmak üzere çok geniş bir yelpazede birçok sektörde yüksek iş potansiyeli arz eden D-8 ülkelerinin, dünyanın cazibe merkezlerini oluşturduğunu ifade etti. Murat Yalçıntaş, KOBİ'lerin, ekonomilerin çekirdeğini oluşturduğunu, bu kapsamda, KOBİ'lerin uluslararası rekabete açılması bakımından, D-8 ülkeleri KOBİ'lerinin kendi aralarında kuracakları işbirliği mekanizmalarının önem arz ettiğini vurguladı. Yalçıntaş, 'Bunun için daha fazla karşılıklı ticaret yapmak, gençlerimizin yetenek ve becerilerini geliştirip dünya pazarında rekabet gücümüzü arttırmak, girişimciliğimizi güçlendirmek zorundayız" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan'da konuşmasında, D-8'e üye ülke işadamlarının ticarette birbirlerine öncelik vermeleri gerektiğini kaydetti. Gelişmekte olan 8 ülkenin, Bangladeş, Türkiye, İran, Malezya, Mısır, Endonezya, Nijerya ve Pakistan'ın dünya ekonomisindeki paylarını yükseltmeyi hedefleyen D-8'in, üye ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirerek her birinin kalkınmasına katkı sağlamak için çalışmalar yapmasının kendilerini memnun ettiğini ifade eden Vardan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Dünya ekonomisinde daha iyi bir yer edinebilmek için daha verimli işbirlikleri içine girmenin ve bunu özellikle kalkınmanın lokomotifi olan sanayi sektöründe yapmanın önemi inkar edilemez. Bunu başarabilmek için de bir an önce iş üreten projeleri hayata geçirmek gerekmektedir. Bu projelerin de temel amaçları sanayi üretimini arttırmak, bu çerçevede üyeler arasında daha sıkı bir bağ kurmak, gerek D-8 üyelerinden, gerekse D-8 dışındaki ülkelerden yatırım çekmek olmalıdır.' Vardan, bir yandan üye ülkelerin dünya ticaretindeki payını arttırmaya çalışırken, diğer yandan ticari ihtiyaçları birbirlerinden karşılamanın ilk düşünceleri olması gerektiğini bildirdi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise, ortak yatırımlara imza atmaya hazır olduklarını açıkladı. Meral, konuşmasına şöyle devam etti: "D-8 ülkelerinde özellikle başta inşaat, enerji, kimya, tekstil ve hazır giyim, turizm, sağlık, tarım ve finans gibi pek çok alanda önemli fırsatlar bulunuyor. Ülkelerarası ilişkilerin yanında özel sektörler arasında yapılacak olan iş ortaklıklarının büyük bir sinerji oluşturacağına inanmaktayız.'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner'de, her geçen gün dünya ekonomileri arasındaki bağımlılığın arttığını vurguladı. Boyner, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'İçinde bulunduğumuz dönemde küresel krizin yönetimi açısından gelişmekte olan ülkelerin yetenekleri, üretim potansiyelleri ve dünya ekonomisine katkıları kritik hale gelmiş durumda. Özellikle bu ekonomilerin mevcut sorunlu dönemde dünyanın büyüme yükünü üstlenmeye başladıklarını düşünürsek..."

Çalışma Grupları

Çalışma grubu toplantılarında, Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi ve Ostim OSB çatısı altında bulunan Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri, Medikal Sanayi ile İş ve İnşaat Makinaları Kümelenmeleri etkin sunumlarla hem Ostim'i hem de Kümelenmelerini tanıtmışlardır.